Zadaj pytanie Lekarzowi lub farmaceucie

Zarejestruj się lub zaloguj
Rejestracja
Tutaj jesteś: Strona głównaIndeks Leków

Olimp nutramil x 7 saszetek o smaku waniliowym

Olimp nutramil x 7 saszetek o smaku waniliowym
Symbol

19906

Cena

61,70 zł

Substancja czynna

-

Rodzaj rejestracji

Dietetyczny środek spożywczy specjalnego przeznaczenia medycznego

Producent

OLIMP LABS

Dostępność w wysyłce

Dostępny

Składniki
Maltodekstryny kukurydziane, kazeinian wapnia (białko mleka), oleje roślinne (olej rzepakowy 80%, olej MCT 20%), aromaty, kwas jabłkowy – regulator kwasowości (dla smaku truskawkowego, malinowego), hydroksypropylometyloceluloza, talk, glikol polietylenowy – nośniki, sól potasowa kwasu ortofosforowego, diglicynian magnezu, chlorek sodu, lecytyna sojowa - emulgator, cytrynian sodu, acesulfam K, sukraloza, sacharynian sodu – substancje słodzące, kwas L-askorbinowy - wit. C, diglicynian cynku, diglicynian żelazawy, octan DL-α-tokoferylu - wit. E; koszenila, dwutlenek tytanu – barwniki, glukonian manganu, nikotynamid – niacyna, selenin sodu, octan retinylu – wit. A, mieszanina tokoferoli – przeciwutleniacz, glukonian miedzi, D-pantotenian wapnia - kwas pantotenowy, D-biotyna, cyjanokobalamina - wit. B12, cholekalcyferol – wit. D, kwas pteroilomonoglutaminowy – foliany, chlorowodorek pirydoksyny - wit. B6, filochinon – wit. K, ryboflawina - wit. B2, monoazotan tiaminy – wit. B1, chlorek chromu (III), jodek potasu, molibdenian (VI) sodu.

Wartość energetyczna 1254 kJ/300 kcal
Tłuszcz 8,4 g
w tym kwasy tłuszczowe nasycone 2,5 g
Węglowodany 45 g
w tym cukry 5,2 g
Błonnik 0 g
Białko 11,3 g
Sól 0,43 g
Witamina A 160 mcg (20% RWS)
Witamina D 1 mcg (20% RWS)
Witamina E 2,4 mg (20% RWS)
Witamina K 15 mcg (20% RWS)
Witamina C 16 mg (20% RWS)
Witamina B1 0,22 mg (20% RWS)
Witamina B2 0,28 mg (20% RWS)
Niacyna (mg NE) 3,2 mg (20% RWS)
Witamina B6 0,28 mg (20% RWS)
Kwas foliowy 40 mcg (20% RWS)
Witamina B12 0,5 mcg (20% RWS)
Biotyna 10 mcg (20% RWS)
Kwas pantotenowy (1,2 mg (20% RWS)
Potas 349 mg (17% RWS)
Chlorki 160 mg (20% RWS)
Wapń 182 mg (23% RWS)
Fosfor 140 mg (20% RWS)
Magnez (z chelatu Albion) 45 mg (12% RWS)
Żelazo (z chelatu Albion) 1,5 mg (11% RWS)
Cynk (z chelatu Albion) 2 mg (20% RWS)
Miedź 200 mcg (20% RWS)
Mangan 0,4 mg (20% RWS)
Molibden 10 mcg (20% RWS)
Selen 11 mcg (20% RWS)
Chrom 8 mcg (20% RWS)
Jod 30 mcg (20% RWS)
Laktoza <0,058 g
Olej ze średniołańcuchowymi kwasami tłuszczowymi MCT 1,7 g

RWS – Zalecane dzienne spożycie
Charakterystyka
  • Nutramil™ stanowi kompozycję niezbędnych składników pokarmowych – białek, węglowodanów, tłuszczów, witamin, mikro- i makroelementów (w tym minerałów w postaci wysoko przyswajalnych chelatów aminokwasowych Albion®). Stanowi całkowite zastąpienie lub uzupełnienie diety. Zawiera wysokowartościowe białko w postaci kazeinianu wapnia, źródłem węglowodanów w produkcie są maltodekstryny o zróżnicowanej szybkości wchłaniania. Źródłem tłuszczów są oleje roślinne dostarczające długołańcuchowych triglicerydów (LCT) i niezbędnych kwasów tłuszczowych oraz triglicerydów o średniej długości łańcucha (MCT), stanowiących łatwo dostępne źródło energii.
  • Produkt bezglutenowy.
  • Klinicznie wolny od laktozy.
  • Sugerowany w celiakii.
  • Wśród osób, którym lekarz zaleci stosowanie produktu, mogą znajdować się osoby wykazujące nietolerancję laktozy. W takich przypadkach znaczna zawartość laktozy w produkcie mogłaby uniemożliwić lub ograniczyć jego stosowanie, co byłoby sprzeczne ze wskazaniami lekarza. Z tego względu Nutramil™ jest klinicznie wolny od laktozy, tj. jej ilość nie przekracza 0,02 g/100 kcal w całodziennej diecie, co jest zgodne z opinią Panelu Naukowego EFSA ds. żywności dietetycznej, żywienia i alergii.
  • Nutramil™ to dietetyczny środek spożywczy specjalnego przeznaczenia medycznego. Zawiera cukry i substancje słodzące.
  • Produkt przeznaczony do postępowania dietetycznego w stanach:
    • braku apetytu o różnej etiologii;
    • niedożywienia lub ryzyka jego powstania (np. choroba Alzheimera, Parkinsona, anoreksja);
    • rekonwalescencji;
    • w chorobach utrudniających gryzienie i połykanie;
    • w problemach z samodzielnym przygotowaniem i spożywaniem posiłków;
    • chorobach krótkotrwałych, o ciężkim przebiegu (np. grypa);
    • stanach po udarach i urazach;
    • okresach przed- i pooperacyjnych;
    • chorobach zapalnych jelit;
    • zespole jelita drażliwego (postać biegunkowa);
    • resekcji częściowej jelit lub żołądka;
    • diecie eliminacyjnej w celiakii i nietolerancji laktozy (laktoza < 0,02g/ 100 kcal lub < 0,025g/ 100 ml przygotowanego posiłku Nutramil™).
Ważne informacje
Preparat przeznaczony do stosowania pod nadzorem lekarza. Odpowiedni do stosowania jako jedyne źródło pożywienia.
Stosowanie
Dawkowanie: zależne od indywidualnego zapotrzebowania energetycznego organizmu.
Przeciętnie: kompletna dieta pacjenta – 5-7 saszetek dziennie (1500-2100 kcal), uzupełnienie diety pacjenta – 1-3 saszetki dziennie (300-900 kcal).
Sposób przygotowania: w celu sporządzenia 230 ml gotowego posiłku należy do naczynia zawierającego 170 ml przegotowanej wody o temperaturze pokojowej dodawać powoli zawartość 1 saszetki, ciągle mieszając aż do całkowitego rozpuszczenia proszku. Spożyć bezpośrednio po przygotowaniu.
Przeciwwskazania
Nadwrażliwość na którykolwiek ze składników preparatu.
Nie stosować w galaktozemii. Preparat nie jest przeznaczony do stosowania pozajelitowego. Preparat nie jest przeznaczony dla dzieci, jednak lekarz może zalecić jego stosowanie.
Przechowywanie
Przechowywać w temperaturze pokojowej, w sposób niedostępny dla małych dzieci. Chronić przed wilgocią i światłem.
Masa netto
Zawartość w opakowaniu: 7 saszetek
Masa netto: 504 g
Producent
OLIMP LABORATORIES Sp. z o.o.
Nagawczyna 109 c
39-200 Dębica