Zadaj pytanie Lekarzowi lub farmaceucie

Zarejestruj się lub zaloguj
Rejestracja
Tutaj jesteś: Strona głównaIndeks Leków

Quinoa - komosa ryżowa czarna 250 g (Intenson)

Quinoa - komosa ryżowa czarna 250 g (Intenson)
Symbol

31536

Cena

10,98 zł

Substancja czynna

-

Producent

INTENSON

Rodzaj rejestracji

Środek spożywczy

Dostępność w wysyłce

Dostępny

Składniki
100% komosa ryżowa czarna
Kraj pochodzenia: Peru
Charakterystyka
Pochodzi z Ameryki Południowej, gdzie jest uprawiana od 3 – 5 tysięcy lat. Była podstawowym pokarmem w państwie Inków na obszarach górskich, gdzie zastępowała kukurydzę. Quinoa czarna zawdzięcza swoją nazwę głębokiej czarnej barwie, która utrzymuje się także po ugotowaniu. Charakteryzuje się nieco wyraźniejszym smakiem niż komosa biała – orzechowym, lekko słodkawym. Praktycznie nie pęcznieje podczas gotowania, zachowuje twardość i chrupkość.
Ważne informacje
Wyprodukowano w zakładzie, w którym konfekcjonowane są orzechy, orzeszki arachidowe (ziemne), sezam oraz produkty zawierające dwutlenek siarki, gluten, jaja, mleko, seler.
Stosowanie
Ziarna quinoa należy wypłukać przed gotowaniem pod bieżącą wodą (jeżeli woda się nie pieni, wystarczy jedno płukanie, w przeciwnym razie płuczemy 2 – 3 razy). 1 szklankę ziaren wsypać do gotującej się wody (ok. 250ml) i gotować na małym ogniu pod przykryciem przez 15 minut. Gdy z ziaren wyłaniają się małe białe ogonki oznacza to, że komosa jest prawie gotowa. Po ugotowaniu odstawić na 15 minut. Produkt przeznaczony również dla wegan i wegetarian.
Przeciwwskazania
Przechowywanie
Przechowywać w szczelnie zamkniętym, oryginalnym opakowaniu. Chronić odświatła.
Masa netto
250 g
Producent
INTENSON EUROPE SP. Z O. O.
Całowanie 94 G, 05-480 Karczew