Świetna alternatywa dla kawy i innych ciepłych napojów. Ekologiczna kawa z prażonych nasion chia wspaniale komponuje się z mlekiem, miodem czy cukrem brzozowym. Jako naturalnie bezkofeinowa, stanowi zdrowy zamiennik tradycyjnej kawy.
- Chia to nasiona szałwii hiszpańskiej (Salvia Hispanica), jednej z najstarszych roślin uprawnych.
- Pochodzi z Ameryki Południowej, gdzie przez wieki stanowiła podstawę lokalnej diety.
- Aztekowie uważali nasiona chia za pomocne w utrzymaniu dobrej kondycji fizycznej i psychicznej oraz bystrości umysłu.
- Nasiona chia są cenione za ich zdolność do zapewnienia organizmowi zrównoważonej energii - tłumaczenie słowa "chia" z języka starożytnych Majów to "siła".
- Są powszechnie cenione za swoje unikalne właściwości - odznaczają się wysoką zawartością witamin, minerałów i przeciwutleniaczy.
- Zawierają między innymi witaminy E, B1, B3, wapń, fosfor, magnez, żelazo, cynk i niacynę.
- Ekologiczna kawa z nasion szałwii hiszpańskiej to zdrowy, pełnowartościowy napój polecany zarówno dorosłym, jak i dzieciom.