Zadaj pytanie Lekarzowi lub farmaceucie

Zarejestruj się lub zaloguj
Rejestracja
Tutaj jesteś: Strona głównaIndeks Leków

Olimp nutramil x 7 saszetek o smaku neutralnym

Olimp nutramil x 7 saszetek o smaku neutralnym
Symbol

22195

Cena

61,70 zł

Substancja czynna

-

Rodzaj rejestracji

Dietetyczny środek spożywczy specjalnego przeznaczenia medycznego

Producent

OLIMP LABS

Dostępność w wysyłce

Dostępny

Składniki
maltodekstryny kukurydziane, kazeinian wapnia (białko mleka), oleje roślinne (olej rzepakowy 80%, olej MCT 20%), aromaty, kwas jabłkowy – regulator kwasowości (dla smaku truskawkowego, malinowego), hydroksypropylometyloceluloza, talk, glikol polietylenowy – nośniki, sól potasowa kwasu ortofosforowego, diglicynian magnezu, chlorek sodu, lecytyna sojowa - emulgator, cytrynian sodu, acesulfam K, sukraloza, sacharynian sodu – substancje słodzące, kwas L-askorbinowy - wit. C, diglicynian cynku, diglicynian żelazawy, octan DL-α-tokoferylu - wit. E; koszenila, dwutlenek tytanu – barwniki, glukonian manganu, nikotynamid – niacyna, selenin sodu, octan retinylu – wit. A, mieszanina tokoferoli – przeciwutleniacz, glukonian miedzi, D-pantotenian wapnia - kwas pantotenowy, D-biotyna, cyjanokobalamina - wit. B12, cholekalcyferol – wit. D, kwas pteroilomonoglutaminowy – foliany, chlorowodorek pirydoksyny - wit. B6, filochinon – wit. K, ryboflawina - wit. B2, monoazotan tiaminy – wit. B1, chlorek chromu (III), jodek potasu, molibdenian (VI) sodu.
Informacja żywieniowa
1 porcja/ 1 saszetka/ 72 g
100 g
Wartość energetyczna 1254 kJ/300 kcal 1743 kJ/417 kcal
Białko
11,25 g 15,6 g
Węglowodany, w tym:
- cukry
- laktoza
45 g
5,2 g
<0,058 g
62,5 g
7,2 g
<0,08 g
Tłuszcz, w tym:
- nasycone kwasy tłuszczowe
- MCT
8,4 g
2,5 g
1,7 g
11,7 g
3,5 g
2,4 g
Błonnik 0 g 0 g
Sód 170 mg 236 mg
Potas 349 mg (17%*) 485 mg
Chlorki 160 mg (20%*) 222 mg
Wapń 182 mg (23%*) 253 mg
Fosfor 140 mg (20%*) 194 mg
Magnez (z chelatu Albion®) 45 mg (12%*) 63 mg
Żelazo (z chelatu Albion®) 1,5 mg (11%) 2,1 mg
Cynk (z chelatu Albion®) 2 mg (20%*) 2,8 mg
Miedź 200 μg (20%*) 278 μg
Mangan 0,4 mg (20%*) 0,56 mg
Molibden 10 μg (20%*) 14 μg
Selen 11 μg (20%*) 15 μg
Chrom 8 μg (20%*) 11 μg
Jod 30 μg (20%*) 42 μg
Witamina A (mg RE) 160 μg (20%*) 222 μg
Witamina D 1 μg (20%*) 1,4 μg
Witamina E (mg α-TE) 2,4 mg (20%*) 3,3 mg
Witamina K 15 μg (20%) 21 μg
Witamina C 16 mg (20%*) 22 mg
Witamina B1 0,22 mg (20%*) 0,3 mg
Witamina B2 0,28 mg (20%*) 0,4 mg
Niacyna (mg NE) 3,2 mg (20%*) 4,4 mg
Witamina B6 0,28 mg (20%*) 0,4 mg
Kwas foliowy 40 μg (20%*) 56 μg
Witamina B12 0,5 μg (20%*) 0,7 μg
Biotyna 10 μg (20%*) 13,9 μg
Kwas pantotenowy 1,2 mg (20%*) 1,7 mg
Osmolarność 290 mOsm/l

*%RDA – procent realizacji zalecanego dziennego spożycia.

Charakterystyka
Nutramil™ stanowi kompozycję niezbędnych składników pokarmowych – białek, węglowodanów, tłuszczów, witamin, mikro- i makroelementów (w tym minerałów w postaci wysoko przyswajalnych chelatów aminokwasowych Albion®). Stanowi całkowite zastąpienie lub uzupełnienie diety. Zawiera wysokowartościowe białko w postaci kazeinianu wapnia, źródłem węglowodanów w produkcie są maltodekstryny o zróżnicowanej szybkości wchłaniania. Źródłem tłuszczów są oleje roślinne dostarczające długołańcuchowych triglicerydów (LCT) i niezbędnych kwasów tłuszczowych oraz triglicerydów o średniej długości łańcucha (MCT), stanowiących łatwo dostępne źródło energii.
  • Produkt bezglutenowy. Klinicznie wolny od laktozy.
Produkt przeznaczony do postępowania dietetycznego w stanach:
  • braku apetytu o różnej etiologii
  • niedożywienia lub ryzyka jego powstania (np. choroba Alzheimera, Parkinsona, anoreksja)
  • rekonwalescencji
  • w chorobach utrudniających gryzienie i połykanie
  • w problemach z samodzielnym przygotowaniem i spożywaniem posiłków
  • chorobach krótkotrwałych, o ciężkim przebiegu (np. grypa)
  • stanach po udarach i urazach
  • okresach przed- i pooperacyjnych
  • chorobach zapalnych jelit
  • zespole jelita drażliwego (postać biegunkowa)
  • resekcji częściowej jelit lub żołądka
  • diecie eliminacyjnej w celiakii i nietolerancji laktozy (laktoza < 0,02g/ 100 kcal lub < 0,025g/ 100 ml przygotowanego posiłku Nutramil™).
Ważne informacje
Zawiera cukry i substancje słodzące.
Stosowanie
zależne od indywidualnego zapotrzebowania energetycznego organizmu.
Przeciętnie: kompletna dieta pacjenta – 5-7 saszetek dziennie (1500-2100 kcal), uzupełnienie diety pacjenta – 1-3 saszetki dziennie (300-900 kcal).
Sposób przygotowania: w celu sporządzenia 230 ml gotowego posiłku należy do naczynia zawierającego 170 ml przegotowanej wody o temperaturze pokojowej dodawać powoli zawartość 1 saszetki, ciągle mieszając aż do całkowitego rozpuszczenia proszku. Spożyć bezpośrednio po przygotowaniu.
Przeciwwskazania
Nadwrażliwość na którykolwiek ze składników preparatu.
Preparat nie jest przeznaczony dla dzieci, jednak lekarz może zalecić jego stosowanie.
Przechowywanie
Przechowywać w suchych pomieszczeniach, w temperaturze pokojowej, w szczelnie zamkniętych opakowaniach.Przechowywać w sposób niedostępny dla małych dzieci.
Masa netto
Masa netto opakowania: 504 g
Masz netto 1 saszetki: 72 g
Producent
OLIMP LABORATORIES Sp. z o.o.
Nagawczyna 109 c
39-200 Dębica